Newsletter Item
Edition 2016-02-04 21:52:58
News on a Rock 21

News on a Rock

Jaargang 9 * Uitgave 1 * februari 2016

De maand januari is voorbij gevlogen. In Nederland begint de winter voorzichtig op gang te komen. In Botswana is het echter midden in de zomer, dus zomervakantie voor de kinderen. Een goed moment voor een terugblik van een bewogen jaar.

Projectbezoek

Aan het begin van 2015 is een groep jongeren namens Build on a Rock naar Botswana gegaan voor een projectbezoek. Daar hebben zij geholpen bij de bouw van een extra schoolgebouw in Rakops.

Nelleke schrijft: “Februari 2015 was het zover. Beladen met backpacks en een gezonde dosis avontuurs-zin, vertrokken we met een gemêleerd 9-tallig gezelschap vanaf Schiphol naar het Zuiden van Afrika.
>  
Met deze groep zijn we van Johannesburg naar Botswana gereisd, waar we een week hebben meegebouwd aan een nieuw schoolgebouw in Rakops onder leiding van John Walters. John gaf ons niet alleen een spoedcursus bouwkunde, maar leerde ons ook van alles over de diversiteit aan wisselend grote kruipende schepsels die we tegen konden komen. Na elke ochtend netjes de schoenen te controleren op schorpioenen, werd aan den lijve ondervonden dat het ook verstandig is om je sokken te checken.Gastvrijheid

"De gastvrijheid onder de Afrikaanse bevolking is bewonderingswaardig! Overal waar je komt ben je welkom en als je in gesprek met ze bent krijg je spontaan telefoonnummers om ze op te bellen als je nog eens een keer terugkomt en een slaapplek nodig hebt. Ook bij John en zijn vrouw, waar we heel de week met onze tenten gestaan hebben tijdens het bouwen zijn we altijd terug welkom."
- AnneliesDuncan"Iemand waar je dik 3 weken zo close mee optrekt en opeens is hij er niet meer. Dit was een schok voor ons allemaal. We zijn dankbaar dat zijn vrouw ook met ons meegegaan is deze 3 weken en dat ze zo toch nog een mooie tijd hebben gehad samen."
- Annelies

"Jeanette en Duncan. Deze twee mensen zijn de hele reis met ons opgetrokken en hebben een grote rol gespeeld in deze onvergetelijke reis. Mijn gedachten zijn bij Jeanette en ik ben dankbaar dat we Duncan hebben mogen leren kennen." - Danny

SponsorprojectDankzij de jarenlange steun van trouwe sponsoren kan de school in Rakops op eigen benen staan. Hiermee is het sponsorproject ten einde. De groep kinderen, die de afgelopen jaren financieel gesponsord werden, heeft nu zowel de kleuterschool, als de basisschool succes afgerond. Namens de kinderen willen wij de sponsoren nogmaals hartelijk danken voor hun steun.

Onvergetelijk

De afgelopen jaren hebben veel mensen zich op bijzondere wijze ingezet voor het werk in Botswana. Hierbij denken wij in het bijzonder aan de steun van mensen als Aren Langejan, die ondanks zijn leeftijd zeker niet achter de geraniums ging zitten, en Jaap Kok die vanuit de gezamenlijke diaconieën van de kerken van Rotterdam-Zuid bij ons werk betrokken was. Beide heren zijn ondertussen helaas overleden. Ook denken wij aan de immer enthousiaste, toegewijde Eddy van Donselaar van de Protestantse gemeente De Levensbron uit Ridderkerk, en de vele donateurs en andere betrokkenen.

Ondertussen zijn we drie onvergetelijke reizen verder en hebben wij twee prachtige “pre-schools” kunnen bouwen. Er zijn 3 belangrijke motieven voor het werk van Build on a Rock:
• Om in navolging van Jezus en in zijn Naam je hand uitsteken naar de armen en minder bevoorrechten.
• De vreugde van reizen, de vreugde van de natuur, van terug naar eenvoud en de kern van het leven (back to basics).
• De verandering die wij bij zo vele jongelui uit Nederland hebben zien plaats vinden op een reis naar en kennismaking met mensen die zo veel minder materieel bezit hebben dan wij, maar geestelijk misschien toch méér.

Zandzakken

"Nieuw deze keer was dat we niet alleen zandzakken hebben gevuld, maar ook hebben gewerkt aan het geraamte van de vleugel, het was mooi om vorderingen te zien na dat het ene na het andere frame rechtop werd gezet en gevuld werd met zandzakken. Daarnaast was het leuk John weer eens te zien, en nu ook zijn vrouw en dochtertje te ontmoeten."
- DannyInspirerend

"Wat ik het leukst en meest inspirerende vond aan het vrijwilligerswerk in Botswana was het contact met de mensen. Ze zijn zo vriendelijk en je maakt zo een praatje tijdens het vullen van 1.000 zandzakken. En hoe inspirerend is het om te zien dat deze mensen die zo weinig hebben, toch nog weten te lachen en werken aan vooruitgang."
– FabienneGeluk

"Voor mij was dit weer een geweldige reis met leuke mensen, mooie en verdrietige herinneringen. Ik kan het gevoel niet zo goed beschrijven, maar voor mij zal Afrika altijd blijven trekken. Het brengt je terug naar de basis en de realiteit. Het laat je beseffen hoe goed we het hier hebben en dat het op zoveel plekken allemaal niet zo normaal is. Maar ook dat geluk niet afhangt van geld. Ik kan niet anders zeggen dat ik van de ervaring genoten heb en dat ik graag nog eens terug zou gaan!"
– Annelies"Na 3 weken op een intense manier met elkaar te hebben samengeleefd, kwamen we terug in Johannesburg, waar de reis eindigde met een zwarte rand. In de één na laatste nacht werden we wakker met het nieuws dat Duncan, onze buschauffeur, plotseling was overleden. Groot verdriet en dankbaarheid bestonden naast elkaar; groot verdriet om het verlies van deze bijzondere man, dankbaarheid voor het geschenk dat Jeanette de laatste 3 weken van zijn leven met hem door heeft mogen brengen op deze memorabele reis."
- Nelleke

Uitdagingen

We mogen als Stichting ook naar voren kijken. Het bouwwerk in Rakops en !Xere is voorlopig voltooid, maar er zijn nog vele behoeften en uitdagingen. Het gedeelte van de school waar we in februari mee zijn begonnen en inmiddels af is, moet verder afgewerkt en ingericht worden. Ook zijn er lopende kosten om de twee “pre-schools” draaiend te houden. Een grote behoefte voor John is uiteraard ook een behoorlijke vervoermiddel (een Jeep, een Landcruiser, een busje o.i.d.) om de schoolkinderen dagelijks in afgelegen gebieden op te halen, en zondags de kinderen (en vaak ook ouders) naar de kerkdiensten te vervoeren. De gehavende Landcruisers die momenteel hiervoor gebruik worden zijn al jaren lang aan vervanging toe!

Hartelijk dank

Via deze weg willen wij alle donateurs bedanken voor de gulle giften die wij het afgelopen jaar weer mochten ontvangen. Uw giften maken het mogelijk dat de kinderen in Rakops en ook Xere naar school kunnen.

2016

Wat de toekomst voor Build on a Rock inhoudt? We laten ons leiden door Hem in wiens Naam we dit werk doen. En ondertussen zijn we diep dankbaar voor wat we tot nog toe mochten doen, en voor onze donateurs en anderen die dit werk steunen. 2016 ziet er hoopvol uit voor deze kansarme kinderen dankzij uw steun!

Financiële steun

Wij blijven uiteraard betrokken bij de continuering van de scholen in Xere en Rakops. Uw bijdrage wordt hierbij enorm gewaardeerd. U kunt ook bijdragen door het aanschaffen van onze speciale Build on a Rock postzegels. Deze zijn te bestellen zijn via onze website.

Stichting Build on a Rock
NL88 RABO 0137 928 106

Contact information

Build on a Rock Foundation
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE Barendrecht

Phone: +31(0)6-50487250
Email: info@buildonarock.nl

Bank account: 13.79.28.106
IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK registration: 24412784
RSIN: 8178.14.322

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Subscribe Newsletter