Newsletter Item
Edition 2017-12-27 12:12:49
News on a Rock 22

News on a Rock

Jaargang 10 * december 2017

Projectbezoek 2017... en verder

Ik moet eerlijk bekennen: toen ik door de ZWO-groep uit Meerkerk benaderd werd met de vraag of er soms ook een projectbezoek zit in onze samenwerking, had ik mijn twijfels. Het zou een gemengde groep van uiteenlopende leeftijden worden. Maar zouden de wat oudere deelnemers wel tegen een “back to basics”-situatie kunnen. Ook was er de instabiele gezondheidssituatie van John om rekening mee te houden. Zou hij het wel aankunnen om ons te ontvangen? En was er genoeg werk aan het schoolgebouw om een bezoek te recht-vaardigen?

Nu, terug schouwend, besef ik dat het in verschillende opzichten een zinvolle en nodige reis was. Voor John en zijn gezinnetje was ons bezoek een grote bemoediging; hij knapte zienderogen op. Aan het schoolgebouw, die nog niet helemaal af was, hadden we meer dan genoeg werk – we konden het mooi opknappen en afwerken. Ook de contacten met de plaatselijke mensen (en zeker ook met een aantal gezinnetjes en met een 100-tal kinderen in !Xere) waren zeer waardevol – voor onszelf, en voor hen.

 

Rakops

In Rakops aangekomen hebben we ons ‘tenten-kamp’ rondom de school opgeslagen. We moesten er natuurlijk even aan wennen dat er geen stromend water was voor douche en toilet, maar na wat instructies van water koken om te drinken en de douchezakken in de zon, om na een dag werken even af te kunnen spoelen, ging alles prima.

Het aangebouwde stuk van de school werd gesausd en de ramen geverfd. Gordijnen werden genaaid en versteld en het resultaat was mooi.  Zo werd er ook samengewerkt met het groepje plaatselijke bevolking dat bij deze bouw werkzaam was.

Erg gezellig was het eten rond het kampvuur, wat de hele dag werd opgestookt. Brood werd geroosterd en in een grote driepoot werd het avondeten gekookt. Eerst het vlees onderin en daarna aardappels/ groenten er bij in dezelfde pan. Wat doen we in Nederland dan toch ingewikkeld met koken in verschillende pannen. Het vlees in Botswana was goedkoop en heerlijk. Daar hebben we dan ook van genoten.

De kerkdienst op zondag met de kleine kinderen was ook bijzonder. Hoe blij zijn de kinderen daar nog met een snoepje of een ballon of knuffel die ze na de dienst kregen. Dat is meer een voorbeeld waar wij van kunnen leren.
-- Egbert en Thea

 

 

Mogelijkheden voor de toekomst

Er waren verschillende hoogtepunten, ook op verschillende niveaus. Het gesprek met John over de mogelijkheden voor de toekomst blijft me steeds bij.  De natuur en de wilde dieren waren geweldig.
-- Jeroen

Ongelofelijk. Fantastisch. Het mooiste vond ik dat wij veel kon doen voor deze mensen en tegelijk ook veel hebben kunnen zien. Ik vond deze combinatie heel prettig – veel mooier en indrukwekkender dan een zgn. “highlight-reis”. 
-- Nel

 

 

!Xere

Op zondag, na de kerkdienst die in de school gehouden werd, een uitstapje gemaakt naar !Xere waar onze aanwezigheid zeer werd gewaardeerd. Triest dat de mooie school niet open kan i.v.m. personeelsgebrek. Er is duidelijk veel armoede in dit dorp.  Fijn wel om te zien dat de lokale vrouwen graag mee willen werken om daar wat te organiseren voor de kinderen. ’s Avonds bijzondere avonden bij het kampvuur. Hier leerden we elkaar beter kennen, hadden we goede gesprekken en hebben we vooral ook veel gelachen. We zijn er weer stevig op gewezen hoe luxe we het in Nederland hebben. Al met al een verrijkende ervaring!
-- Richard

 

De mooiste ervaring was voor mij het bezoek aan !Xere. Wij hebben aan 100 kinderen boterhammen en drinken kunnen geven. Zoveel vriendelijke gezichtjes, zoveel vrolijkheid. Dat was voor mij het mooiste van de hele reis. Je kon echt zien hoe blij ze waren met het speelgoed die we hebben meegenomen. Ze zijn met de kleinste dingen al blij.
-- Ryan

 

Ik wist niet wat om te verwachten maar ik vond het geweldig. Het mooiste vond ik het bouwen aan het schooltje. En ook de Vic Falls – super indrukwekkend waren die.
-- Klaas

Imponeren

Wat ik van deze reis vond? Heel mooi. Geweldig. Imponerend. Ik denk toch dat !Xere de meeste indruk op me heeft gemaakt. De armoe waaronder deze mensen leven heeft me echt geraakt. Ik voel dat er nog veel te doen is, en dat we een grote uitdaging hebben om iets voor deze meer dan 100 kinderen te doen. Daar wil ik me zeker voor inzetten… deze situatie biedt vele mogelijkheden om een soort Evangelisatie-centrum te beginnen in dat prachtige schoolgebouw dat nu helaas niet in gebruik is. Misschien kunnen de kerken in Ouddorp gezamenlijk iets voor hen betekenen.
-- Hansje

 De bootvaart op de Chobe rivier was voor mij het hoogtepunt van de reis. Ik heb prachtige foto’s van de olifanten kunnen maken. Trouwens, ik heb overal mooie foto’s kunnen maken.
-- Jan

Speerpunten

Wat het project zelf betreft zijn er momenteel twee speerpunten: het opleiden van personeel voor de pre-school, en de situatie in !Xere.

De ZWO commissie uit Meerkerk heeft zich ten doel gesteld vooral de opleiding en verdere scholing van personeel te steunen. Dit is een belangrijk onderdeel van het project, juist omdat het voor John zo moeilijk is om geschikt (Christelijk) personeel te vinden.

Momenteel zijn er twee personen bezig met een voltijdse opleiding in Zuid-Afrika:  Lethopamang Batsholeng (die we persoonlijk hebben ontmoet, en die als directrice wordt opgeleid), en een meisje genaamd TT. (Vaak gebruiken de Botswanen een afkorting voor hun ietwat lang en moeilijk uitspreekbare namen!) Drie anderen (waaronder John’s vrouw Ntsono) zullen op afstand per post een studie volgen. Uiteraard komt de opleiding hun bevoegdheid en bekwaamheid ten goede. Het is de bedoeling dat ze vanuit hun Christelijk geloof onderwijs geven – een aspect dat in het openbare onderwijs geheel ontbreekt.

Tijdens ons bezoek is gebleken dat de situatie in !Xere vrij gecompliceerd is. Het grootste probleem hier is een gebrek aan onderwijspersoneel. Om deze reden kon de pre-school nog niet van de grondkomen. Dat is uiteraard geweldig jammer, gezien het mooie schoolgebouw.

Een van de leden van de groep, Hansje Grinwis, heeft hier een visie voor. Hansje heeft veel ervaring in ontwikkelingswerk in Sri Lanka. Zijn voorstel is dat het gebouw aangewend wordt als een gemeenschapszaal / evangelisatie centrum. Voorlopig heb je dan geen onderwijzend personeel nodig. De kinderen komen enkele dagen in de week na schooltijd informeel bijeen en ze worden beziggehouden met Bijbelverhalen en knutselwerk. Ook ontvangen ze eten en drinken. Tijdens een onvergetelijke middag in !Xere is gebleken dat er meer dan 100 kinderen zijn die aan zo'n project willen deelnemen. Een gouden gelegenheid om deze kinderen kennis te doen maken met het Evangelie!

Bid samen met ons voor leiding in deze plannen, en voor dit werk. We houden jullie op de hoogte!
-- Louis Krüger


 

Kostbaar

De reis was voor mij een kostbare ervaring die ik voor de rest van mijn leven In mijn hart zal dragen. Ik ben heel blij dat wij de kinderen hebben kunnen helpen. Ik schrok van de armoe waarin de kinderen daar leven. Echt een heel bijzondere ervaring.
-- Ingrid

 

Overdag in Rakops heb ik gewerkt aan het nieuwe schoolgebouw, waarbij ik vooral veel heb geverfd. We werkten samen met een aantal lokale mensen. Samen hebben we veel kunnen doen in een week, meer dan waar ik op gerekend had. Toen we weg gingen was het aanzicht van de school totaal veranderd, ten goede uiteraard. We hebben kennis gemaakt met één van de dames die opgeleid gaat worden tot lerares.
-- Malinda


Beperkte middelen

Het waren voor mij drie weken van bezinning en genieten van Botswana. Hoe de mensen daar in Afrika leven met zo weinig middelen vind ik bewonderingswaardig.

Het meehelpen verder afmaken van de school in Rakops vond ik een mooie ervaring, omdat iedereen die met ons mee was zich volledig inzette. Toen we in !Xere op bezoek gingen zagen we pas echt hoe goed wij het in Nederland hebben. Kinderen die zelf speelgoed maken van afval en dat wij nota bene met drinkwater  ons toilet in Nederland doorspoelen.

De safari’s  vond ik fantastisch, dan krijg je nog meer respect voor de wilde dieren en de natuur. Als laatste wil ik mijn dank en respect uitspreken dat we met 14 lieve mensen 3 weken lang met elkaar een fantastische ervaringen en tijd gehad hebben.
-- Piet


 

Van primitief tot luxe

De reis vond ik heel erg leuk. Wat ik wel merkte, is hoeveel moeite we hadden om afstand te doen van onze luxe. We hebben eigenlijk van alles meegemaakt… van heel primitief tot luxe lodges. De omgeving, het werken, de mensen, het was allemaal heel mooi en indrukwekkend.
-- Coby

Beperkte middelen

Hoe de mensen daar in Afrika leven met zo weinig middelen vind ik bewonderingswaardig.

Het meehelpen verder afmaken van de school in Rakops vond ik een mooie ervaring, omdat iedereen die met ons mee was zich volledig inzette. Toen we in !Xere op bezoek gingen zagen we pas echt hoe goed wij het in Nederland hebben. Kinderen die zelf speelgoed maken van afval en dat wij nota bene met drinkwater  ons toilet in Nederland doorspoelen.
-- Piet

 

Een oproek aan onze achterban

Wij blijven uiteraard betrokken bij de continuering van de scholen in !Xere en Rakops. Zou u ons ook dit jaar met een eenmalige gift willen steunen?


Stichting Build on a Rock
NL88 RABO 0137 928 106

Uitdagingen

We mogen als stichting ook naar voren kijken. Het bouwwerk in Rakops en !Xere is voorlopig voltooid, maar er zijn nog vele behoeften en uitdagingen. Zo zou men graag een watertoren willen bouwen, zodat het opgepompte grondwater van druk kan worden voorzien.

Hartelijk dank

Via deze weg willen wij alle donateurs bedanken voor de gulle giften die wij het afgelopen jaar weer mochten ontvangen. Uw giften maken het mogelijk dat de kinderen in Rakops en !Xere naar school kunnen!

En een hartelijke woord van dank en waardering aan degenen die nog steeds structureel bijdrage.

Ook zijn  we zeer dankbaar voor de steun uit Meerkerk en uit Ouddorp!

 

Met hartelijke groeten en zegenwensen,

namens het Build on a Rock bestuur

Contact information

Build on a Rock Foundation
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE Barendrecht

Phone: +31(0)6-50487250
Email: info@buildonarock.nl

Bank account: 13.79.28.106
IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK registration: 24412784
RSIN: 8178.14.322

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Subscribe Newsletter