Newsletter Item
Edition 2010-11-12 19:45:40
News on a rock 12

news-on-a-rock

Jaargang 3 * kwartaal 3 * oktober 2010

Deze nieuwsbrief is de eerste brief na onze terugkeer uit Botswana. Deze uitgave zal daarom een kort reisverslag weergeven.

Het eerste gedeelte

Op maandag 13 september verzamelen we ’s middags op Schiphol. Als we allemaal compleet zijn, checken we in en ’s avonds tussen 19u en 20u zitten we in de lucht. Op het vliegveld in Madrid hebben we midden in de nacht een overstap, waarna we de volgende dag rond het middaguur voet zetten op Afrikaanse bodem. Die middag kopen we houdbare levensmiddelen voor Botswana in en overnachten in de Backpackers ‘Lakeview’.

De tweede dag in Afrika vertrekken we om 5:30u met een touringcar op weg naar Botswana. ’s Avond laat komen we in Rakops aan, waar we enthousiast worden onthaald door John. De nacht mogen we doorbrengen in de houten keet waar in Rakops de kleuterschool eerst was.

Rakops

In Rakops blijkt dat het dorp de laatste jaren een sterke economische groei heeft mee-gemaakt. Er zijn meerdere kleine supermarktjes bij gekomen en andere soorten bedrijfjes. Echter met het bakkerijtje en het leerverwerkingsbedrijfje van John gaat het iets minder goed, John probeert dit nu zelf te subsidiëren. De kerk is de laatste tijd wel enorm gegroeid!

Sinds het multifunctionele gebouw er staat, worden de kerkdiensten op donderdagavond en zondag in de grote z

aal gehouden. Door de week wordt er les gegeven. Er draaien nu twee volledige klassen, onder leiding van een zeer gedreven hoofdjuf. Zij bewaakt met uiterste precisie de voortgang van haar leerlingen.

Nieuwe kleuterschool in Rakops

Nieuwe kleuterschool in Rakops

Financieel sponsorplan

Tijdens een van de schooldagen kregen we toestemming om een moment nader kennis te maken met de kinderen in de kleuterschool in Rakops. Zo hebben we de sponsorkinderen opnieuw kunnen fotograferen en hebben ze voor hun sponsorouders een tekening gemaakt. Ook de sponsorkinderen op de basisschool zijn bezocht.

6

Achterin de jeep van John worden de kinderen weer thuis gebracht.

Alle sponsorouders kunnen uitzien naar een nieuwe foto van hun sponsorkind.

__

!Xere

Elke dag reisden we met de jeeps van John heen en weer naar !Xere waar we hard gewerkt hebben aan het project. Het bijzondere aan dit project is dat er een andere bouwmethode is gebruikt dan in Rakops. In Rakops is er gebouwd met bakstenen en cement. Dit is een vrij nauwkeurig werkje en vraagt kennis van de materialen en werkwijze. Echter in !Xere wonen geen vakmensen die ervaring hebben met metselen, waardoor met deze methode de lokale bevolking nauwelijks betrokken zou worden. In !Xere hebben we een bouwmethode gebruikt welke recentelijk in Zuid-Afrika is ontwikkeld. Het grootste verschil is dat de muren bestaan uit een houten frame wat opgevuld dient te worden met zandzakken, welke afgesmeerd worden met cement. Het is onderzocht dat deze bouwmethode in het droge hete klimaat van de Kalahari woestijn op de langere termijn steviger is dan bakstenen muren. Tevens is met deze manier van bouwen de betrokkenheid van de ouders groter. De bouw biedt tijdelijk grote werkgelegenheid en een salaris, waardoor het dorp ook rijker wordt. In de tijd dat wij er werkten, waren er ongeveer 20 locale medewerkers ook aan het werk.

Bouwen met zandzakken en een houten frame

Bouwen met zandzakken en een houten frame


Het tweede grote voordeel van deze bouwmethode is dat elke laag van de bevolking mee kan helpen met het vullen van de zandzakken. Er zou zelfs een plaatselijk bedrijfje mee opgezet kunnen worden. Om deze reden heeft John zo veel mogelijk bereidwilligen betrokken bij de bouw, om ze kennis te laten maken met deze manier van bouwen. De zandzakken kunnen namelijk ook zonder houten frame, dus als zelfdragende constructie gebruikt worden. Op deze manier behoud je ook de traditionele vorm van de hutjes van de Bosjesmannen:

San hutje van zandzakken

 

Tweede reisgedeelte

Na het harde werken in Rakops zijn we als groep met de Bundu Safari Company op pad gegaan om de mooie natuur in Botswana te ontdekken. We zijn naar het Noorden van Botswana gereisd, waar we in Mokoro’s de Okavango Delta zijn ingegaan. Vandaar hebben we de Caprivi Strip in Namibië bezocht. Weer terug in Botswana zijn we door het wildpark Chobe en Moremi gereisd. Vandaar zijn we langzaam weer terug naar het Zuiden naar Johannesburg vertrokken.

Tijdens dit recreatieve gedeelte van de reis hebben we als groep op een andere manier nader kennis gemaakt met elkaar en hebben we kunnen genieten van de prachtige natuur.

We mogen terugkijken op een enorm mooie reis, waarin we grote vorderingen hebben kunnen maken met het project in !Xere. De komende tijd zullen we door John regelmatig op de hoogte gehouden worden over de vorderingen van het project. Hiervoor verwijs ik u naar onze website: www.buildonarock.nl

Zonsondergang op de Chobe rivier

Zonsondergang op de Chobe rivier

Tot slot

De volgende nieuwsbrief zal de laatste nieuws-brief van dit jaar zijn, waarin we terug kunnen kijken op een enerverend en rijkelijk gezegend jaar.

Stichting Build on a Rock,
Redactie News on a Rock / Secretariaat info@buildonarock.nl
News on a Rock verschijnt één keer in het kwartaal.
De volgende editie komt in december dit jaar.

footer


Contact information

Build on a Rock Foundation
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE Barendrecht

Phone: +31(0)6-50487250
Email: info@buildonarock.nl

Bank account: 13.79.28.106
IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK registration: 24412784
RSIN: 8178.14.322

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Subscribe Newsletter