Newsletter Item
Edition 2010-12-29 16:33:02
News on a rock 13

Mocht je deze nieuwsbrief niet goed kunnen lezen klik dan hier

news-on-a-rock

Jaargang 3 * kwartaal 4 * december 2010

Deze nieuwsbrief is de laatste brief van dit jaar. In de vorige uitgave heeft een kort reisverslag gestaan, nu willen we u graag vertellen hoe het na ons vertrek verder is gegaan.

Windhoos

Tijdens ons verblijf in Rakops en !Xere hebben we met enige regelmaat een kleine windhoos het woestijnzand zien opwaaien. Dit verschijnsel was vaak alweer verdwenen, eer dat je ‘m goed gezien had. Echter, begin november stak een echte wervelstorm de kop op. John mailde hierover dat deze storm zo heftig was, dat alle daken van het hele dorp Rakops eraf gewaaid zijn. Het was zo hevig, dat het letterlijk mensen van hun voeten blies en op de grond smeet. Zelfs het dak van het oude kleuterschooltje in Rakops is eraf gewaaid.

Hieronder zijn twee foto’s te zien van het oude kleuterschooltje zonder dak en het omver gewaaide bord van Rakops:

image2

image4

Door dit voorval was het leven in Rakops enkele weken een chaos. In de voormalige kleuterschool had John namelijk ook zijn kantoor! Het complete dak was weggeblazen, inclusief het hele dakframe, elektriciteits-kabels, lampen enz. De hele aansluitende week is John bezig geweest het dak weer repareren, net zoals alle werkers die hun eigen daken eerst moesten maken. Hiervoor is er meerdere malen naar de bush gereden om gras en andere materialen voor de daken te verzamelen.

Het goede nieuws is, dat de nieuwe kleuterschool in het geheel niet beschadigd is! Alleen het afdakje voor de schaduw boven de speeltoestellen op het schoolplein is kapot. John heeft dit inmiddels ook al hersteld.

Ongeveer twee weken later is het leven in Rakops en !Xere weer een beetje terug naar het normale dagelijkse ritme.

Verkeerde zandzakken in !Xere

Tijdens ons verblijf in !Xere hebben we als reisgroep een paar duizend zandzakken gevuld die dienst zouden doen om het houten frame op te vullen, zodat er stevige muren zouden komen voor de kleuterschool. Na ons vertrek bleek echter dat bijna de helft van de gevulde zakken een onjuist formaat had! De zakken waren of te groot of te klein voor het frame, dus niet bruikbaar.

Na onderhandelingen met de leverancier en een nieuwe bestelling, arriveren de juiste zakken uiteindelijk half november, net twee weken na de windhoos. Gelukkig zijn de zakken die wel het juiste formaat hebben en de reeds in elkaar gezette houten frames intact gebleven, waardoor de nieuwe gevulde zakken direct gebruikt konden worden voor de verdere bouw

image6

Kleuterschool !Xere in aanbouw

Niet alleen de muren van de kleuterschool in !Xere vorderen nu gestaag, ook het nabij gelegen ronde hutje is inmiddels af:

image8

San hutje van zandzakken

__

Financieel sponsorplan

Tijdens ons verblijf in Rakops hebben we van alle sponsorkinderen nieuwe foto’s gemaakt en hebben degenen die op de kleuterschool zitten een tekening gemaakt voor hun adoptiefouder. De adoptiefouders zullen de tekening van hun gesponsorde kind thuis gestuurd krijgen, tegelijk met een update van de situatie van hem/haar.

Enkele van de gemaakte tekeningen staan hieronder:

tekeningen

Tevens zijn er ook mensen die nog op de wachtlijst staan voor een adoptiekindje. Hierover hebben we gesproken met John, aangezien Michael en Barbara voor langere tijd weg zijn uit Botswana.

Mavis, een plaatselijke vrouw, hoog opgeleid en goed Engels sprekend, wil zolang het sponsorproject waarnemen, onder supervisie van John. Zij gaat ook een soort ‘Christelijke thuisschool’ coördineren in Rakops en zou dit goed kunnen combineren. Tevens denkt ze erover na om zelf de opleiding voor lerares te gaan volgen. Een enthousiaste, jonge vrouw met veel potentieel dus! We wensen haar vanaf hier veel succes met haar taak.

Website

Tijdens onze reis in Botswana zijn er veel foto’s en enkele filmpjes gemaakt van alle belevenissen. Op onze website kunt u doorklikken naar enkele van deze foto’s en de filmpjes bekijken. Vooral deze geven een goede indruk van hoe het project was.

Sinds enige tijd is ons bestuur versterkt door Hans van Neerbos. Hij is voor velen een bekende en ontfermt zich binnen de stichting voornamelijk over het beheren van de website. Zo wordt de website momenteel in een nieuw jasje gestoken en bijgewerkt. We zijn heel blij met de bijdrage van Hans en zijn vrouw Inge!Tot slot

Tijdens de kerkdienst in de Koningskerk te Rotterdam op 12 december j.l. is er een kort filmpje van het project getoond en zijn alle aanwezigen bij de uitgang bedankt met een bloem en een kaartje voor alle inzet. Dit filmpje is ook op de site te bezichtigen en geeft een goede indruk van het werk en het leven in !Xere. Deze kunt u bekijken via: www.buildonarock.nl

Via deze weg willen we ook u wederom van harte bedanken voor uw inzet en steun gedurende het afgelopen jaar. Ook in 2011 hopen we weer op uw steun te mogen rekenen!

Stichting Build on a Rock,
Redactie News on a Rock / Secretariaat info@buildonarock.nl
News on a Rock verschijnt één keer in het kwartaal.
De volgende editie komt in december dit jaar.

footer

Contact information

Build on a Rock Foundation
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE Barendrecht

Phone: +31(0)6-50487250
Email: info@buildonarock.nl

Bank account: 13.79.28.106
IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK registration: 24412784
RSIN: 8178.14.322

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Subscribe Newsletter