Newsletter Item
Edition 2011-12-27 22:01:59
News on a Rock 16

news-on-a-rockJaargang 4 * kwartaal 4 * december 2011

Tijdens de zomer is John Walters even in Nederland geweest tijdens zijn verlof naar Europa. Na zijn terugkomst in Botswana heeft hij het werk weer opgepakt. Er wachtte hem echter een flink aantal tegenslagen…


Watertekort in !Xere

Eind juni krijgen we bericht van John dat in !Xere het dak op de school zit en de muren aan de buitenkant zijn gepleisterd. Hierna is de binnenkant bepleisterd, wat een aantal weken in beslag heeft genomen. Inmiddels is de binnenkant van het gebouw ook geschilderd.
In oktober krijgen we bericht dat de bouw in !Xere stagneert. Er is namelijk al maanden geen water in !Xere meer! De overheid rijdt elke twee à drie dagen een grote vrachtwagen met water naar !Xere, maar deze hoeveelheid is eigenlijk zelfs te weinig voor alleen drinkwater. Laat staan als er ook nog water gebruikt moet worden voor koken, wassen enzovoorts, dat er geen enkele druppel water beschikbaar is voor het cement wat nodig is voor de bouw van de kleuterschool!
Gelukkig zijn er een aantal kinderen uit !Xere die in Rakops naar de kleuterschool gaan. Deze kinderen worden dagelijks door John gehaald en gebracht. Met dit vervoer neemt John extra water uit Rakops mee om het drinkwater aan te vullen en het resterende water te kunnen gebruiken voor de bouw. Deze klus is niet eenvoudig, omdat het water in Rakops nu ook begint te minderen. Er is daar momenteel alleen nog maar ’s nachts water.
Ondanks de vertragingen in het werk kregen we half november bericht van John dat ze in !Xere bezig zijn geweest met het verven en plaatsen van de deuren in de nieuwe kleuterschool. Tevens is er een begin gemaakt met het frame waar het plafond in moet komen. Het werk gaat naar de omstandigheden niet slecht, John is er niet ontevreden over. Hij meldt echter dat het watertekort wel een groot probleem blijft. Met de jerrycans die hij dagelijks meeneemt, kan hij aardig het drink- en waswatertekort aanvullen, maar er blijft geen water over om cement mee te maken.
Door de extreme hitte is het nauwelijks mogelijk om te werken, gelukkig waren er enkele koele dagen dat John met de wagens aan de slag kon.
Een maand later mailt John dat er nog steeds problemen zijn met de auto’s, maar dat hij deze meestal vrij snel weer weet op te lossen. Hij houdt de lol erin!
Zodra er weer voldoende water is en de benodigde auto’s van John weer rijden, wil hij de bouw in !Xere gaan afronden. Er moet nog glas in de ramen, het plafond moet er nog in en geschilderd worden.
Tot slot wil hij nog een cementen veranda aan de voorkant maken voor de benodigde schaduw om het voldoende koel in het gebouw te houden en het gebouw te beschermen tegen regenwater en erosie.
Daarnaast moet naast het gebouw nog een toiletblok komen.

Zandzakkenfabriek in !Xere

In de vorige nieuwsbrief hebben we het even gehad over een optionele zandzakkenfabriek in !Xere. Nu de overheid de bouw met een frame en zandzakken heeft goedgekeurd i.p.v. een bakstenen gebouw, is de weg naar verdere ontwikkeling open.
Het grootste probleem is om aan de benodigde zakken te komen. Zo is er al nagedacht over een soort naaimachine, maar dit soort machines in de woestijn zijn meestal een zeer kort leven beschoren.
Momenteel wordt er aan beide zijden van de evenaar nagedacht over het hergebruik van plastic kunstmestzakken in combinatie met een soort smeltmachine, zodat de juiste grootte ter plaatse gemaakt kan worden:


Zandzakken-smelt-machine

Zandezakken smelt-machine

Er moet ook nagedacht worden over het materiaal waar de zakken van gemaakt zijn en de eventuele importkosten. John heeft in Zuid Afrika in ieder geval alvast contact met mensen die ook geïnteresseerd zijn in het nieuwe project. De mensen in !Xere zijn in ieder geval voldoende gemotiveerd voor het plan!

__

 

Plafondframe_plaatsen

Plafondframe plaatsen

Deuren_monteren

Deuren monteren

John's autoproblemen

Gedurende de extreme droogte in het midden van Botswana krijgt John ook nog eens te maken met forse problemen met zijn auto’s.
John heeft drie hele oude landcruisers tot zijn beschikking.
Gelukkig weet hij door zijn voormalige vak als ingenieur de auto’s altijd, of anders minimaal twee, wel draaiende te houden. Nu wordt het echter spannend als John in oktober mededeelt dat alle drie de wagens flinke problemen geven.
Hij probeert één auto draaiende te houden om de kinderen naar school en weer thuis te brengen en het benodigde water mee te nemen.
Hij schrijft dat de ene wagen een nieuwe cylinder kop pakking nodig heeft en de ander een nieuwe radiator. Hij heeft een tijdelijke oplossing bedacht zodat de auto de kleine stukjes tussen !Xere en Rakops aan kan, maar zal zeer binnenkort naar de grote stad moeten voor nieuwe onderdelen.

We willen na de feestdagen John graag iets extra’s schenken voor alle onkosten. Doet u mee?

chief_van_Xere_

Zelfs de chief van !Xere is betrokken bij het project

Bestuur

Gedurende het afgelopen jaar is het bestuur van Stichting Build on a Rock versterkt met Stefan Looij. Stefan is mee geweest met de reis in 2009 en is hierdoor op zeer enthousiaste wijze betrokken geraakt bij het werk van de stichting. We zijn heel blij met deze versterking!

In de vorige nieuwsbrief is geschreven over de bruiloft van onze secretaris. Vrij snel na het huwelijk is zij met haar man naar België vertrokken; hij studeert nu Theologie en zij werkt. Omdat een secretarisfunctie op afstand niet mogelijk is, is er momenteel een vacature voor secretaris.

Kent u iemand, of heeft u zelf interesse? Neem contact met ons op via info@buildonarock.nl

Tot slot

Het bestuur van Build on a Rock wenst u een Voorspoedig 2012!

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: http://www.buildonarock.nl

Stichting Build on a Rock,
Redactie News on a Rock / Secretariaat info@buildonarock.nl
News on a Rock verschijnt één keer in het kwartaal.

footer

Voorspoedig 2012!

Contact information

Build on a Rock Foundation
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE Barendrecht

Phone: +31(0)6-50487250
Email: info@buildonarock.nl

Bank account: 13.79.28.106
IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK registration: 24412784
RSIN: 8178.14.322

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Subscribe Newsletter