Rakops kleuterschoolproject 2006-2009

Medio 2009, drie jaar na aanvang van het project in Rakops, is de door Build on a Rock gerealiseerde kleuterschool in gebruik genomen.

De school in Rakops is prachtig geworden dankzij de bijdrage en steun van veel mensen uit Nederland. “De kinderen maken nu blijmoedig gebruik van de nieuwe school. De sociale dienst was zeer behulpzaam, zij lieten ons al gauw gebruik maken van de gebouwen. Wij hebben een goede  relatie met de nieuwe maatschappelijk werkers die onlangs naar onze regio zijn over geplaatst. Dat is een gebedsverhoring.”  Aldus John Walters, britse zendeling en manager van de school.

Op wonderbaarlijke wijze is Build on a Rock in 2005 in contact gekomen met John Walters. Hij vroeg ons om ondersteuning voor het onderwijs. De kinderen in Rakops hebben een leerachterstand, waardoor velen niet naar het voortgezet onderwijs gaan. Het probleem begint echter al in de kleuterjaren. John wilde, samen met het zendelingechtpaar Jeary, de bestaande kleuterschool meer mogelijkheden geven, zodat de kinderen beter voorbereid worden op het verdere onderwijs. Zijn plan was om een multifunctioneel gebouw te bouwen, die later ook dienst kon doen als gemeenschapsgebouw.

In 2006 heeft Build on a Rock een aantal fondsenwervingsactiviteiten georganiseerd: bloemverkoop op de Braderie van Bleskensgraaf, een benefietconcert van de band Yadah!, een benefietbuffet en als klapper The GospelNight of the Proms, in Sporthal de Kuip met The Choir Company en Ben Ketting. De fondsen werden door het NCDO verdubbeld. Dit is in samenwerking met stichting Kerkenbedrijf georganiseerd.

Vervolgens ging een Build on a Rock groep bestaande uit 20 jonge vrijwilligers naar Botswana. In Rakops zijn zij begonnen aan de bouw van de school. Door de giften uit Nederland konden plaatselijke werktuigen en grondstoffen gekocht worden voor de bouw. John Walters heeft vervolgens, in samenwerking met een plaatselijke aannemer en de inwoners van Rakops, het werk voortgezet. Zo werd ook de plaatselijke werkgelegenheid ondersteund.

Het bouwproject was een meer jaren plan. Door inflatie verdubbelden echter de kosten voor de bouw. Ook werd John ziek en moest hij tijdelijk terug naar Engeland voor onderzoek en behandeling. Gelukkig knapte hij (langzaam) weer op, maar de bouw was vertraagd. In Rotterdam en met name in Ridderkerk werden geweldige inzamelingsacties georganiseerd. Zo kon de bouw in Rakops voort gezet worden. In 2008 is een deel van het bestuur bij John op bezoek geweest om de voortgang te bekijken. De school was bijna af.

Begin 2009 verzonden wij twee containers met hulpgoederen voor de school in Rakops. Alle  goederen werden eerst uitgepakt, waarna de lege containers op de grond gezet zijn. Deze worden nu als opslagplaats gebruikt. Men was verbaasd over de hoeveelheid goederen in de twee containers. Dankzij de gulle gaven uit Nederland kon de school aangekleed worden, waaronder het prachtige computerlokaal.

Na het aansluiten van de elektriciteit medio 2009 werd de school in gebruik genomen en het project afgerond.

Contact informatie

Stichting Build on a Rock
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE  Barendrecht

T. +31 (0)6 504 87 250
E. info@buildonarock.nl

IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK: 24412784
RSIN: 8178.14.322

 

ANBI erkenning

logo-anbi
Doneren met ideal

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Inschrijven Nieuwsbrief