Projectbezoek 2010 !Xere

Build on a Rock reisverslag

Na drie weken in Botswana door gebracht te hebben is de groep vrijwilligers op woensdag 6 oktober veilig aangekomen op Schiphol. Het heeft ruim twee weken geduurd voordat iedereen weer gewend was aan het ritme van Nederland. Wij kijken echter allen terug op een mooi avontuur waarin wij prachtige mensen hebben leren kennen, wonderschone natuur hebben mogen aanschouwen en waarin wij een verschil hebben kunnen maken. En dat laatste is het meest dankbare dat er is.

Bij aankomst in Zuid-Afrika zijn wij de volgende dag direct naar Rakops vertrokken. Met een groep van twintig vrijwilligers, waarvan de meeste nog nooit in Afrika waren geweest, begonnen wij aan ons avontuur. De groepsdynamiek was heel goed, zoals ook gedurende de rest van de reis zou blijken. Iedereen stond open voor elkaar en open voor de nieuwe indrukken die Botswana gaf.

Rakops was stoffig als altijd. De lente stond op het punt te beginnen, dus de meeste bomen waren nog vrij kaal en het lange gras geel. Er waren veel ezels en koeien in en om het dorp. De veelteelt is na diamanten en toerisme de grootste inkomstenbron van Botswana. Er is ruimte genoeg voor de koeien, de meeste bevonden zich aan de rand van het dorp. De hutten waarin de inwoners van Rakops leven, staan ook weid verspreid. Hier en daar zijn bakstenen gebouwen, zoals de drie of vier grotere winkels in het dorp. De doornstruik/-boom blijkt het goed te doen in dit woestijnachtige landschap. Overal waar je keek stonden ze. Vooral bij het rijden in de open jeep op de smalle zandweggetjes moest je regelmatig wegduiken om een onaangenaam contact met deze bomen te vermeiden.

En het waren precies deze zandweggetjes die de weg naar !Xere vormden. In dit dorpje werd de school gebouwd. Iedere dag reden wij van ons kamp in Rakops over de zandweggetjes naar !Xere om daar te helpen met de bouw. !Xere is net zo stoffig als Rakops, maar is armoediger. De Botswaanse regering heeft hier en daar wat bakstenen gebouwen laten neerzetten, zoals een kliniek en basisschool. Maar de bewoners van het dorp zelf, de San oftewel bosjesmensen, wonen voornamelijk in rieten hutten.

Zoals in een vorig verslag te lezen was John Walters, ons contactpersoon, bij aankomt nog bezig met het storten van de fundering. Hier konden een aantal vrijwilligers van de groep goed bij helpen, omdat zij dit werk tijdens het vorige project in 2006 ook gedaan hebben. Naast de twintig vrijwilligers waren er ongeveer dertig lokale arbeiders aan het werk. Zij waren voornamelijk bezig met het mengen van cement en het vullen van zandzakken (bekijk de foto’s om deze nieuwe bouwmethode te zien). Het mengen van cement was zonder twijfel de meest intensieve klus. Per keer moesten tientallen kruiwagens vol geschept worden met speciale stenen. Deze volle en zware kruiwagens moesten vervolgens verplaatst worden naar de plaats waar het cement daadwerkelijk gemengd werd. Alles werd vervolgens met water gemengd en ‘geroerd’. Het roeren, of omscheppen, van dit mengsel was eveneens zeer intensief. Vervolgens moest het gemengde cement per kruiwagen naar de betreffende mal gebracht worden om daar een deel van de fundering te storten. Dit werd vervolgens netjes verdeeld en geëgaliseerd.

Het vullen van de zandzakken was ook hard werken. De meest effectieve manier was met een groep van vier personen. Één persoon om het zand in een afgemeten emmer te scheppen, één om de zandzakken met de emmer te vullen, één om de betreffende zandzak open te houden en dicht te vouwen en één persoon om de zandzakken te stapelen. De medewerkers van het bedrijf dat deze bouwmethode levert waren ook erg benieuwd naar dit systeem. Voor een school van deze omvang, 27 x 8,5 meter, zijn ongeveer 11.000 zandzakken nodig. Het scheelt dus aanzienlijk om een efficiënte vulmethode te ontwikkelen. Ons project is het eerste ontwikkelingsproject dat gebruikt maakt van deze methode, zoals aangeboden door dit bedrijf. Voorheen werd het gebruikt voor het bouwen van villa’s en dergelijke gebouwen in de buurt van Kaapstad. Het voordeel van deze methode was direct duidelijk. Ook ongeschoolde arbeiders kunnen hieraan meewerken. Deze isolatie van deze zandzakken is ook nog eens 3 tot 5 keer beter dan van bakstenen.

Aan het eind van de middag gingen wij weer terug over de zandweggetjes naar ons kamp. Ons kamp was in Rakops bij de kleuterschool die wij in 2006 gebouwd hebben. Wij sliepen daar in tenten of onder de sterrenhemel. John had onder andere een grote legertent waarvan wij de zijkanten open lieten. Anderen sliepen in een andere grote tent die John voor ons had geregeld. De nachten waren wisselvallig qua tempratuur. Sommige nachten waren heel aangenaam, andere erg koud. ’s Avonds maakten wij vuur en braaiden ons vlees. Iedere avond was er een kookploeg die ’s middags boodschappen deed en ’s avonds het eten maakte. Een andere ploeg waste vervolgens af. Hiervoor konden wij gebruik maken van de keuken van de school, waar veel leuke gesprekken plaatsvonden. Ook het kampvuur was een goede plaats voor een leuk gesprek.

De school in Rakops zag er prachtig uit. Er wordt les gegeven aan ruim 50 kleuters. De kinderen worden goed verzorgd en maken met veel plezier gebruik van het materiaal dat twee jaar geleden met de containers is verstuurd vanuit Nederland.

Op onze laatste dag in Rakops en !Xere werd er extra bouwmateriaal gebracht. Er werden houten frames gebracht, die op maat gemaakt waren voor deze school. Op de foto’s is goed te zien hoe deze frames gebruikt worden om de zandzakken in te stapelen. Wanneer dit klaar is zullen de muren met cement bekleed worden, waardoor een egale muur ontstaat. Op deze laatste dag hebben wij nog kunnen helpen met het in elkaar zetten van de frames en het vullen van een muur.

Dit is overigens een ook een goed voorbeeld van het werken in !Xere. De frames werden met schroeven en een elektrische schroeven draaier in elkaar gezet. Er waren twee schroevendraaiers, dus wij verdeelde ons in twee teams. Helaas was er voor iedere schroevendraaier maar één accu. En deze gingen veel sneller leeg dan verwacht. De opladers voor deze schroeven draaiers lagen in Rakops. In !Xere is sowieso geen elektriciteit, alleen de kliniek heeft een generator. Bovendien moest iedere schroevendraaier drie tot vijf uur lang laden, dus moesten wij met de hand verder. Ook een intensieve klus.

Het is duidelijk dat wij een verschil hebben kunnen maken. De verwachting is dat de school grotendeels in de komende twee maanden afgemaakt zal worden. Het was een mooie ervaring om met deze mensen samen te werken en om een tijdje deel te zijn van hun dorp. Wij zijn ontzettend dankbaar voor de grote zegen op dit project. Het is heel dankbaar werk om samen met de inwoners van !Xere te bouwen aan een school voor hun kinderen. Wij zien met goede moed uit naar het verdere verloop van dit project.

Contact informatie

Stichting Build on a Rock
Willem Alexanderplantsoen 30
2991 NE  Barendrecht

T. +31 (0)6 504 87 250
E. info@buildonarock.nl

IBAN: NL88RABO0137928106
BIC: RABONL2U
KvK: 24412784
RSIN: 8178.14.322

 

ANBI erkenning

logo-anbi
Doneren met ideal

Sponsor van Build on a Rock

logo_ije_rotterdam

Inschrijven Nieuwsbrief